JM Trailers

Veelgestelde vragen

Kunnen wij u helpen?

Zit er garantie op de aanhangwagen?

Als u iets koopt, dan heeft u recht op een goed product. Ook wij van JM Trailers vinden dit belangrijk en bieden u een aanhangwagen met de normale wettelijke garantie, echter ook ná deze periode handelen wij u klacht of opmerking netjes af.

Alle Hapert aanhangwagens worden standaard geleverd met een fabrieksgarantie van 1 jaar. Wij bieden u sinds 1 januari 2020 zelfs de mogelijkheid om de garantie te verlengen tot wel 10 jaar garantie op het chassis. Het enige wat u hoeft te doen is met ons een garantieovereenkomst aangaan. Dat kunt u eenvoudig doen door te registreren via het overeenkomstformulier. Met de verlengde garantie gaat u elke dag zorgeloos op weg met uw Hapert aanhangwagen.

Na welk termijn is het noodzakelijk om mijn aanhangwagen te laten keuren?

Wanneer een aanhangwagen regelmatig gebruikt wordt zal er ook slijtage optreden. Het is daarom noodzakelijk om uw aanhanger regelmatig te laten controleren/keuren om veilig de weg op te gaan. 

 

Volgens de Nederlandse wet geldt er geen verplichting voor een jaarlijkse keuring van aanhangwagens tot 3500 kg. Het is echter wel verplicht om aanhangwagens en opleggers met een bruto laadvermogen van meer dan 3500 kg. jaarlijks te keuren. 

 

Afhankelijk van de gebruiksintensiteit is het aan te raden om uw aanhangwagen om het half jaar of uiterlijk om de 2 jaar te laten keuren.

 

Wat is de juiste wielen en bandenspanning voor mijn aanhangwagen?

De juiste bandenspanning bevordert het weggedrag en vergroot de verkeersveiligheid. Bij een optimale bandendruk remt de aanhangwagen beter, wordt slingergevaar geminimaliseerd, slijtage van de banden vertraagd en de kans op een klapband aanzienlijk kleiner. Bovendien rijdt u zuiniger. Het is dus van essentieel belang om regelmatig de bandenspanning te controleren.

 

 

Bekijk hier een overzicht voor de juiste bandenspanning

Pech of schade rijden met een verhuurwagen

Wanneer u pech heeft of schade rijdt met uw aanhangwagen, kunt u het beste contact met ons opnemen.

 

U kunt ons telefonisch bereiken op het nummer 06-20411280. Samen kijken we hoe we het beste tot een oplossing kunnen komen. 

Welk gewicht kan uw voertuig trekken?

Als u een aanhangwagen achter uw voertuig hangt, dan is het belangrijk om te weten welk gewicht u maximaal mag trekken met uw voertuig.  Als u gaat rijden met een aanhangwagen, is het wettelijk verplicht dat de gewichten geregistreerd staan in het kentekenregister van de RDW.

 

Op het papieren kentekenbewijs staan de trekgewichten vermeld als;

 • Maximum massa geremd (voor een aanhangwagen met remmen)
 • Maximum massa ongeremd (voor een aanhangwagen zonder remmen)

 

Op de kentekencard staan de trekgewichten vermeld als;

 • Technisch maximum massa AHW (geremd)
 • Technisch maximum massa AHW (ongeremd)

 

Bij een bedrijfsauto staan de trekgegevens niet op het kentekenbewijs maar op een conformiteitsbewijs.

U herkent de trekgegevens van een bedrijfsauto als;

 • Aanhangwagen autonoom geremd
 • Aanhangwagen middenas geremd

Wanneer heeft u een BE-rijbewijs nodig?

 

Wanneer de maximale massa van het trekkend voertuig en de maximale massa van de aanhangwagen niet zwaarder is dan 3500 KG, is een B rijbewijs voldoende. Wordt de 3500 KG overschreden dan heb je een aanhanger BE-rijbewijs nodig. Aanhangers met een maximale massa tot 750 KG mag er altijd met een B-rijbewijs gereden worden en is een BE-rijbewijs overbodig.

Welk kentekenplaat heeft u nodig voor uw aanhangwagen?

Een aanhangwagen heeft een eigen kenteken nodig indien deze zwaarder is dan 750 kilo. Dit is namelijk het toegestane maximummassa, het lege gewicht plus het laadvermogen. 

 

 • Is de aanhangwagen lichter, dan krijgt de wagen een wit kentekenplaat. De plaat heeft geen EU-symbool en NL-teken.
 • Is de aanhangwagen zwaarder, dan krijgt de wagen een eigen kenteken. De plaat ziet er hetzelfde uit als de kentekenplaat van de auto.

Is een mistachterlicht verplicht op een aanhangwagen?

Nieuwe aanhangers moeten voorzien zijn van een werkend mistachterlicht. Voor bestaande aanhangwagens is dat niet altijd het geval. 


Aanhangwagen met maximaal toelaatbare massa tot 750 kg

Voor deze aanhangwagens is het mistachterlicht verplicht, ongeacht datum eerste toelating.


Aanhangwagen met maximaal toelaatbare massa van meer dan 750 kg

 • Eerste toelating vóór 1 januari 1998: mistachterlicht niet verplicht.

 • Eerste toelating ná 1 januari 1998: mistachterlicht verplicht.

Uitzonderingen op de mistachterlicht regels

 • Wanneer het trekkende voertuig niet hoeft te zijn uitgerust met een mistachterlicht, dan is dit ook niet verplicht voor de aangekoppelde aanhangwagen. Dit kan het geval zijn bij oldtimers.

 • Een fietsendrager met eigen verlichting geldt niet als aanhangwagen en hoeft volgens de Nederlandse wetgeving niet voorzien te zijn van een mistachterlicht. In andere Europese landen geldt deze verplichting wél.

Het verschil in regelgeving tussen lichte en zwaardere aanhangwagens lijkt vreemd, maar heeft een heel simpele reden. Een aanhangwagen met een maximum massa van minder dan 750 kg heeft geen eigen kenteken, waardoor de leeftijd niet is vast te stellen en dus ook niet kan worden bepaald of de aanhanger moet voldoen aan de inrichtingseisen vóór of ná 1 januari 1998. De mistlampverplichting voor lichte aanhangwagens is ingegaan per 1 januari 2005.

Aan welke snelheden moet u zich houden met een aanhangwagen?

Op de autoweg en de autosnelweg is er voor de auto met aanhangwagen met een massagewicht van 3500 kg een aangepaste rijsnelheid.

 

 • Is de aanhangwagen lichter dan 3500 kg, geldt er een maximumsnelheid van 90 km/u
 • Is de aanhangwagen zwaarder dan 3500 kg, geldt er een maximumsnelheid van 80 km/u

Deze snelheden gelden niet wanneer er een lagere maximumsnelheid wordt aangegeven op de desbetreffende weg.

 

 

HEEFT U EEN ANDERE VRAAG?

Staat uw vraag hier niet bij? Stuur ons een e-mail of gebruik het onderstaand formulier. U ontvangt dan spoedig een reactie.

* Verplichte velden