JM Trailers

Veelgestelde vragen

Kunnen wij u helpen?

Een aantal veelgestelde vragen voor u op een rij. Heeft u een andere vraag, vul dan het formulier op deze pagina in. Wij reageren zo snel mogelijk! 

Is een mistachterlicht verplicht op een aanhangwagen?

Nieuwe aanhangers moeten voorzien zijn van een werkend mistachterlicht. Voor bestaande aanhangwagens is dat niet altijd het geval. 


Aanhangwagen met maximaal toelaatbare massa tot 750 kg

Voor deze aanhangwagens is het mistachterlicht verplicht, ongeacht datum eerste toelating.


Aanhangwagen met maximaal toelaatbare massa van meer dan 750 kg

  • Eerste toelating vóór 1 januari 1998: mistachterlicht niet verplicht.

  • Eerste toelating ná 1 januari 1998: mistachterlicht verplicht.

Uitzonderingen op de mistachterlicht regels

  • Wanneer het trekkende voertuig niet hoeft te zijn uitgerust met een mistachterlicht, dan is dit ook niet verplicht voor de aangekoppelde aanhangwagen. Dit kan het geval zijn bij oldtimers.

  • Een fietsendrager met eigen verlichting geldt niet als aanhangwagen en hoeft volgens de Nederlandse wetgeving niet voorzien te zijn van een mistachterlicht. In andere Europese landen geldt deze verplichting wél.

Het verschil in regelgeving tussen lichte en zwaardere aanhangwagens lijkt vreemd, maar heeft een heel simpele reden. Een aanhangwagen met een maximum massa van minder dan 750 kg heeft geen eigen kenteken, waardoor de leeftijd niet is vast te stellen en dus ook niet kan worden bepaald of de aanhanger moet voldoen aan de inrichtingseisen vóór of ná 1 januari 1998. De mistlampverplichting voor lichte aanhangwagens is ingegaan per 1 januari 2005.

HEEFT U EEN ANDERE VRAAG?

Staat uw vraag hier niet bij? Stuur ons een e-mail of gebruik het onderstaand formulier. U ontvangt dan spoedig een reactie.

* Verplichte velden